Bra att veta

Här har vi samlat fakta som är bra att veta för dig som bor i en bostadsrätt.

Tagg: Underhåll av föreningen

Återställ filter

Stambyte

Badrum, Stambyte, Underhåll av föreningen

Med åren åldras såväl vattenledningar som avloppsrör samtidigt som det samlas avlagringar inne i rören. Det innebär att föreningen får problem med återkommande stopp i avlopp och vattenskador på grund av läckage. Det kan till och med gå så långt att vissa lägenheter blir utan vatten. Efter cirka 40–60 år behöver därför både tappvattenledningar och avloppsrör bytas. Detta kallas stambyte. I samband med stambyte passar man oftast på att renovera samtliga badrum och toaletter i föreningens lägenheter.

Stambytet i sig är en underhållsåtgärd som beslutas av styrelsen i föreningen.

Stambytet innebär att hantverkarna måste öppna upp väggar och golv i t ex badrum. Enligt stadgarna är ansvaret för återställning av tätskikt och ytskikt i badrum bostadsrättshavarens. Praktiskt taget alla bostadsrättsföreningar beslutar därför, med stämmobeslut, att tillfälligt överlåta detta ansvar till bostadsrättsföreningen och samtidigt renovera badrummen med nya tätskikt, kakel på väggar, klinker på golv, nytt porslin m m. När stambytet är genomfört och badrummet är renoverat återgår ansvaret till bostadsrättshavaren.

Om du tänker renovera ditt badrum så fråga alltid styrelsen om det planeras ett stambyte de närmaste åren.

Huvudnyckel

Huvudnyckel, Lås och nycklar, Underhåll, Underhåll av föreningen

Om föreningen behöver utföra arbete eller besiktning har styrelsen rätt till tillträde till din bostad. Föreningen har inte rätt att på eget bevåg gå in i din bostad. Finns det t ex en huvudnyckel krävs tillstånd från dig som bostadsrättshavare innan huvudnyckel får användas. Skulle du vägra släppa in föreningen för att utföra nödvändiga arbeten kan föreningen vända sig till Kronofogden för handräckning.

Vitvaror

Inre fond, Underhåll, Underhåll av föreningen, Vitvaror

Vitvaror som kylskåp, frys, spis, diskmaskin m m är bostadsrättshavarens ansvar. Om det är en relativt ny maskin som gått sönder kan du eventuellt få ersättning från försäkringsbolaget där du eller föreningen tecknat bostadsrättstillägg. Kolla med någon sakkunnig så du får rätt elanslutning när du köper ny spis. Många lite äldre hus har inte tre faser fram till uttag för spis. Eventuell fast elinstallation måste göras av behörig elektriker.

Köksfläkt

Inre fond, Köksfläkt, Underhåll, Underhåll av föreningen

Du måste höra med din styrelse vilken typ av köksfläkt som får monteras i din lägenhet innan du köper fläkten. I många kök är det inte tillåtet att ansluta fläkten till ventilationssystemet. Då får du enbart montera fläkt med kolfilter där utblås av luft sker inne i köket igen efter reningen. Monteringen måste göras fackmässigt.

Det finns även exempel på köksfläktar som är en del av lägenhetens uppvärmningssystem. Kolla därför alltid med styrelsen innan du gör åtgärder med din köksfläkt.

Fönster

Fönster, Inre fond, Underhåll, Underhåll av föreningen

Det är du som är bostadsrättshavare som ansvarar för lägenhetens fönster, gångjärn, beslag m m. Föreningen ansvarar för underhåll på det som syns på utsidan av fönstret. Övrigt underhåll är ditt ansvar.

Om ett glas går sönder i fönstret, oavsett hur det har gått till, så är det du som bostadsrättshavare som ansvarar för att det byts ut på din bekostnad. Om någon, till exempel genom en olyckshändelse, gjort sönder ditt fönster och du vet vem det är, kan du försöka kräva den personen på ersättning för kostnaderna.

Lås och nycklar

Bostadsrättstillägg, Fastighetsförsäkring, Hemförsäkring, Inre fond, Lås och nycklar, Säkerhetsdörr, Underhåll, Underhåll av föreningen

Lås

Låset är bostadsrättshavarens ansvar. Om ditt dörrlås slutar fungera är det du som får betala reparation eller utbyte. Du får även låta installera ett extralås i dörren. Tänk bara på att du ställer dig utanför ett eventuellt låssystem i föreningen om du byter lås/cylinder. Du måste se till att bytet görs fackmässigt.

Nycklar

Nycklarna är bostadsrättshavarens ansvar. Behöver du en extranyckel får du själv bekosta den. I vissa föreningar kan nycklar endast beställas genom styrelsen. Om du misstänker att nyckeln har kommit i orätta händer får du överväga att byta lås eller eventuellt koda om låscylindern om det är möjligt. Kostnaderna får du själv stå för eftersom lås med nycklar är bostadsrättshavarens ansvar.

Säkerhetsdörr

Dörrar, Inre fond, Lås och nycklar, Säkerhetsdörr, Underhåll, Underhåll av föreningen

Ansvaret för lägenhetens ytterdörr kan variera beroende på föreningens stadgar. Börja därför alltid med att kontrollera vad som gäller just i din bostadsrättsförenings stadgar.

Om dörren till din lägenhet är bostadsrättshavarens ansvar har du rätt att montera in en säkerhetsdörr. Den nya dörren måste uppfylla de krav som ställs vad gäller ljudisolering och brandskydd samt föreningens krav på utseende. Föreningen äger rätt att måla utsidan av din lägenhetsdörr.

Om din ytterdörr är en del av byggnadens fasad kan byte till annan ytterdörr vara bygglovspliktigt.

Du har inte rätt att kräva att föreningen monterar en säkerhetsdörr till din lägenhet, men i samband med ett större ombyggnadsjobb kan föreningsstämman besluta att föreningen monterar säkerhetsdörrar till samtliga lägenheter. Avvikelser kan förekomma i din bostadsrättsförenings stadgar.

Dörrar

Dörrar, Inre fond, Lås och nycklar, Säkerhetsdörr, Underhåll, Underhåll av föreningen

Ansvaret för lägenhetens ytterdörr kan variera beroende på föreningens stadgar. Börja därför alltid med att kontrollera vad som gäller just i din bostadsrättsförenings stadgar.

Om lägenhetens ytter- och innerdörrar är bostadsrättshavarens, får du byta ytterdörr och lås i dörren utan styrelsens tillstånd. Du måste dock tänka på att dörren måste uppfylla de normer som gäller för brandklassning och ljuddämpning. Byter du låset eller sätter in ytterligare ett lås så ställer du dig utanför ett eventuellt låssystem i föreningen.

Om du bor i till exempel ett radhusområde där din lägenhetsdörr är en del av husets fasad kan byte av dörr vara bygglovspliktigt.

Föreningen har rätt att måla ytterdörrens utsida.

Avvikelser kan förekomma i din bostadsrättsförenings stadgar.

Badrum

Badrum, Inre fond, Stambyte, Underhåll, Underhåll av föreningen

Innan du gör större ändringar i ditt badrum eller annat våtutrymme bör du kontrollera med föreningens styrelse om det planeras ett stambyte de närmaste åren. Om så är fallet bör du undvika att investera större summor vid en badrumsrenovering eftersom både yt- och tätskikt måste rivas och bytas vid ett stambyte, vilket du i så fall inte kompenseras för.

Ytskikt, porslin och blandare i badrum, dusch och toaletter är bostadsrättshavarens ansvar. Det innebär att du får byta plastmattor, kakel, klinker, toalettstol, tvättfat och blandare utan att söka tillstånd. Under kakel och klinker finns det ett tätskikt som hindrar vatten och fukt att tränga in i den underliggande konstruktionen. Detta tätskikt är också bostadsrättshavarens ansvar.

Vid en eventuell renovering av badrum måste du se till att golvbrunnen är av godkänd typ. Ofta måste den bytas. Om golvbrunnen är felaktig är inte badrummet godkänt av till exempel försäkringsbolaget. Du måste också se till att arbetet utförs fackmässigt.

Hittar du inte vad du letar efter?