Grilla
Störning från granneDet finns inget förbud i lagen som förbjuder grillning på balkongen, men vissa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar har trivselregler som förbjuder grillning på grund av att bland annat rök kan störa grannarna.
Här har vi samlat fakta som är bra att veta för dig som bor i en bostadsrätt.
Det finns inget förbud i lagen som förbjuder grillning på balkongen, men vissa bostadsrättsföreningar och hyresvärdar har trivselregler som förbjuder grillning på grund av att bland annat rök kan störa grannarna.
Det finns inte några regler som förbjuder rökning på egen balkong eller uteplats. Om rökningen är extremt omfattande kan det finnas utrymme för att det omfattas av reglerna om sundhet, ordning och gott skick i fastigheten och styrelsen kan då agera som vid vanliga störningar.
Föreningen kan inte förbjuda dig att ha husdjur i din bostad. Däremot kan en skällande hund som är ensam hemma betraktas som störning. Föreningen kan ha trivselregler som till exempel säger var hundar får vistas på föreningens mark.
Den vanligaste grunden för att förverka nyttjanderätten är att bostadsrättshavaren inte betalar avgiften i rätt tid. Nyttjanderätten kan även förverkas av andra skäl, till exempel grövre störningsärenden.
När man störs är det bästa alltid att försöka reda ut det direkt med den som stör. Om detta inte fungerar har vissa föreningar avtal med störningsjouren, som man kan ringa och som kommer ut och säger till. Om problemet ändå kvarstår bör man kontakta styrelsen. Det är styrelsens ansvar att utreda saken.
Om en bostadsrättshavare eller gäst till en bostadsrättshavare stör föreningens andra medlemmar genom att till exempel bryta mot föreningens ordningsregler, kan styrelsen utfärda en skriftlig rättelseanmaning. Bostadsrättshavaren är skyldig att följa denna. Bostadsrättshavaren ansvarar för hens gäster som besöker föreningen.
Om du drabbas av att en granne stör dig bör du i första hand alltid försöka tala med grannen och få hen att förstå att du blivit störd.
Om inte detta hjälper ska du anmäla ärendet till styrelsen, föreningens vicevärd eller förvaltare. Om störningen är återkommande bör du föra noteringar över när och på vilket sätt du blivit störd. Ytterst kan styrelsen besluta att en bostadsrättshavare som uppträder störande blir uppsagd.