Bra att veta

Här har vi samlat fakta som är bra att veta för dig som bor i en bostadsrätt.

Återställ filter

Bostadsrättstillägg

Bostadsrättstillägg, Fastighetsförsäkring, Hemförsäkring

Bostadsrättsföreningar som tecknat fastighetsförsäkring av HSB upphandlad försäkring kan teckna gemensam tilläggsförsäkring för alla lägenheter, s k bostadsrättstillägg. Bostadsrättstillägg är ett tillägg till hemförsäkringen för lägenhet som upplåts med bostadsrätt. Tilläggsförsäkringen omfattar de delar i lägenheten som bostadsrättshavaren ansvarar för till skillnad mot hyresgästen i en hyresrätt, t ex vitvaror, ytskikt och tätskikt m m. Detta framgår av stadgarna. Denna försäkring rekommenderas.

Fastighetsförsäkring

Bostadsrättstillägg, Fastighetsförsäkring, Hemförsäkring

Styrelsen är skyldig att se till att föreningen har en fastighetsförsäkring. HSB Nordvästra Skåne genomför en regelbunden upphandling av fastighetsförsäkring som respektive bostadsrättsförening kan ansluta sig till.

Fastighetsförsäkringen omfattar de delar i föreningens fastigheter som bostadsrättsföreningen har underhållsansvar för. Vad detta är framgår av föreningens stadgar.

Delar av lägenheten/fastigheten har bostadsrättshavaren underhållsansvaret för. Vad det är framgår av föreningens stadgar. Kort sagt kan det beskrivas vid att allt som är synligt inne i lägenheten samt det underliggande material som är en förutsättning för ytskiktet (t ex tätskikt bakom kakel i badrum). Undantag från denna regel är anordning för uppvärmning (t ex radiatorer/värmeelement). Av denna anledning är det av högsta vikt att bostadsrättshavaren har en hemförsäkring och bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Allt fler föreningar tecknar bostadsrättstillägg för sina medlemmar för att säkerställa att försäkringen finns. I dessa föreningar är det tillräckligt att bostadsrättshavaren tecknar en vanlig hemförsäkring. Hör med din förening om styrelsen tecknat bostadsrättstillägg.

Hemförsäkring

Bostadsrättstillägg, Fastighetsförsäkring, Hemförsäkring

Alla boende i en bostadsrättsförening ska ha en hemförsäkring. Du kan teckna försäkring med valfritt försäkringsbolag. Det rekommenderas att du som bostadsrättshavare tecknar ett bostadsrättstillägg till hemförsäkringen. Allt fler föreningar tecknar bostadsrättstillägg för sina medlemmar för att säkerställa att försäkringen finns. I dessa föreningar är det tillräckligt att du tecknar en vanlig hemförsäkring. Hör med din förening om styrelsen tecknat bostadsrättstillägg.

Som HSB-medlem har du möjlighet att teckna en förmånlig hemförsäkring via försäkringsbolaget Dina Försäkringar.

Läs mer om hemförsäkringen här >

Medlem i HSB

HSB Nordvästra Skåne är en medlemsägd organisation. Alla som köper en HSB-bostadsrätt måste ansöka om medlemskap både i HSB Nordvästra Skåne och i bostadsrättsföreningen där bostadsrätten ligger.

Som HSB-medlem berättigas du till ett stort antal medlemsförmåner. Det kan vara rabatt på resor, hyrbil, hemförsäkring och mycket annat. Du får också tidskriften Hemma i HSB.

Läs mer om dina medlemsförmåner under Medlemserbjudanden >

För att bli medlem i HSB Nordvästra Skåne betalar du en andel i den ekonomiska föreningen. Denna andel kostar för närvarande 500 kr. Andelen får du återbetald om du någon gång lämnar medlemskapet men du måste vara medlem så länge du äger en HSB-bostadsrätt.

Om du inte redan har köpt en bostadsrätt blir du medlem i den så kallade ”Fria gruppen”. Du blir då en gång per år kallad till informationsmöte angående kommande nyproduktion samt val av gruppens representanter till HSB Nordvästra Skånes föreningsstämma. Som medlem i Fria gruppen betalar du en medlemsavgift som för närvarande är 300 kr/år. Äger du en HSB-bostadsrätt så betalar din bostadsrättsförening din årsavgift.

Ansök om medlemskap i HSB Nordvästra Skåne >

 

Hittar du inte vad du letar efter?